[VIDEO] Adik-Beradik Ini Ditipu Scammer RM9K Ketika Mahu Beli Kereta Terpakai - Direct Lending Malaysia

[VIDEO] Adik-Beradik Ini Ditipu Scammer RM9K Ketika Mahu Beli Kereta Terpakai

Sumber: TikTok @liashukery

Kelicikan penipuan kewangan atau scammer dalam talian semakin menjadi-jadi di negara ini. Pelbagai tipu muslihat yang digunakan scammer ini demi untuk mendapatkan wang dan keuntungan dengan cara mudah.

Baru-baru ini, ada seorang pengguna aplikasi TikTok yang dikenali sebagai Lia Shukery, berkongsi tentang pengalaman abangnya yang telah ditipu ketika membeli kereta secondhand.

Perkongsian Lia itu telah menarik perhatian warganet yang turut bersimpati dengan nasib yang menimpa adik beradik berkenaan.

Video TikTok pertama yang dimuat naik oleh gadis tersebut, menceritakan tentang perjalanan mereka dari Perak menuju ke Melaka adalah untuk membeli sebuah kereta Proton Satria Neo terpakai. Mereka bertiga ketika itu hanya menaiki bas untuk membeli kereta tersebut.

Sumber: TikTok @liashukery

Sebenarnya, hasrat abangnya adalah untuk membuat kejutan terhadap isteri. Tetapi, tidak kesampaian pula apabila mereka menjadi mangsa penipuan scammer seorang lelaki yang tidak bertanggungjawab. 

Kisahnya bermula, apabila abang Lia membuat bayaran sebanyak RM9,000 tunai kepada ‘pemilik’ kereta tersebut setelah berpuas hati dengan kenderaan tersebut. 

Tetapi setelah bayaran dibuat, ‘pemilik’ kenderaan itu seolah-olah cuba melarikan diri dengan memberikan pelbagai alasan seperti ingin selesaikan urusan berkaitan PUSPAKOM terlebih dahulu sebelum kenderaan tersebut dapat diserahkan kepada mereka. Rupa-rupanya itu adalah muslihat yang digunakan olehnya untuk melarikan diri.

Cemas dengan apa yang terjadi mereka cuba menghubungi pihak bengkel tersebut, namun jawapan pemilik bengkel tersebut membuat mereka berdua terkedu kerana duit tersebut telah diberikan kepada orang yang salah.

Sumber: TikTok @liashukery

Mereka kemudiannya ke balai untuk membuat laporan polis berhubung apa yang telah terjadi. Menerusi laporan polis yang dibuat, abangnya menceritakan semula yang telah terjadi kepada pihak polis.

Difahamkan ketika sesi mencuba kereta berkenaan, pemilik asal kereta itu sebenarnya berada di dalam pejabat bengkel tersebut. 

Namun, scammer tersebut lebih pantas dan bijak dengan mengaku bahawa dia adalah pemilik asal kepada kereta terbabit.

Kesimpulannya, pengajaran daripada perkongsian ini ialah kita dinasihatkan supaya lebih berhati-hati dalam membeli apa jua barangan atau servis yang ingin dibeli supaya tidak menjadi mangsa penipuan scammer.

Semoga pelaku atau scammer ini dapat segera ditangkap oleh pihak polis dan diharapkan adik-beradik ini juga dapat semula wang mereka.

Tonton video penuh di sini:

Sumber: TikTok (@liashukery)

Artikel ini disediakan oleh Direct Lending – platform pinjaman peribadi bank & koperasi khas untuk penjawat awam. Semak kelayakan secara percuma. Kadar serendah 2.75% atau secepat 2 hari bekerja.

SHARE ARTIKEL INI
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Share on twitter

Subscribe Newsletter

* indicates required