[INFOGRAFIK] Elak Jadi Mangsa 5 Jenis Penipuan Scammer Ini

Jumlah kes Macau scam telah melonjak naik terutamanya semasa pandemik, memandangkan ramai antara kita yang mula kehabisan wang kerana hilang sumber pendapatan utama. Laporan menunjukkan setakat tahun 2020, sindiket Macau telah memperdaya rakyat Malaysia hingga mencecah jumlah RM256 juta. Dan itu hanyalah penipuan Macau sahaja.

Sebenarnya ada banyak lagi jenis penipuan dan scam yang berlaku tanpa kita sedar. Ramai yang percaya bahawa mereka tidak akan menjadi mangsa, tapi seeloknya kita semua perlu ambil langkah berjaga-jaga untuk pastikan wang dan keselamatan data kita terjamin.

Kebanyakan sindiket ini memang sudah dilatih dan mahir dalam selok-belok penipuan. Sebab itulah kebanyakan mangsa memang mudah terjatuh dalam perangkap ini. Penting untuk kita tahu cara-cara yang selalu digunakan oleh ‘scammer’ supaya kita dapat didik diri dan tidak sesekali menjadi mangsa. Untuk ketahui lebih lanjut tentang jenis-jenis scam dan langkah yang perlu diambil untuk elak jadi mangsa, bolehlah rujuk artikel kami tentang 5 jenis scam popular di Malaysia.

Kami berharap infografik ini boleh mengingatkan anda semua dan juga orang tersayang untuk berjaga-jaga. Ingat ya sekiranya anda rasa kurang pasti tentang sesuatu perkara, tiada salahnya untuk memeriksa atau mengesahkan dengan pihak tertentu.

Perlu dapatkan kewangan tambahan?

Semak kelayakan anda secara percuma dengan Direct Lending, platform pinjaman peribadi bank & koperasi yang sah dan mampu milik. Semua produk kewangan yang ditawarkan di platform kami adalah oleh institusi kewangan yang diiktiraf, badan koperasi dan syarikat pinjaman. Kami boleh membantu anda cari, mohon & banding pinjaman yang bersesuaian dengan posisi kewangan anda secara 100% percuma. Tiada caj pendahuluan atau caj pemprosesan.

SHARE ARTIKEL INI
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Share on twitter

Subscribe Newsletter

* indicates required