Pinjaman Peribadi Wang Berlesen
Cepat, Mudah & Selamat

Semak dan pilih pinjaman peribadi wang berlesen dan kredit komuniti yang terbaik.
Tiada pendahuluan. Kad ATM tak diperlukan. Dapat pinjaman secepat 1 hari bekerja

Liputan Media

Special cash rebate from Direct Lending

Under DirectBantu+ initiative to help ease Malaysians' financial burden with extra financial resources during this FMCO (from 1 June to 16 July 2021).

For every loan approved and disbursed

Rebate

RM700
RM500
RM400
RM200
RM60

Financing amount

≥ RM30,000
RM20,100 – RM30,000
RM10,100 – RM20,000
RM3,100 – RM10,000
≤ RM3,000 & below

Jaminan Kami

CEPAT

Ketahui kelayakan segera. Terima pinjaman sepantas 1 hari bekerja

MUDAH

Cari dan mohon pinjaman peribadi yang sesuai untuk anda, bila-bila masa, di mana jua

SELAMAT

Kerjasama dengan pemberi pinjam wang berlesen. Kad ATM tidak diperlukan

Servis kami 100% percuma. Tiada bayaran pendahuluan diperlukan

Kami membantu anda untuk semak, mohon dan terima pinjaman peribadi yang terbaik untuk anda

Pinjaman Peribadi yang Selamat dari Pemberi Pinjaman Berlesen

e-micro-logo

Emicro

KPKT license: WL5789/14/01-8/210822

 • Interest rate 1.5% per month
 • Approval within 24 hours
 • Available for whole Malaysia
 • Loan tenor 6 months
instaduit-logo

Instaduit

KPKT license: WL6540/10/01-4/151122

 • Interest rate 1.5% per month
 • Approval within 24 hours
 • For KL and Selangor only
 • Loan tenor until 2 years
 • Registered company: BB Capital Sdn Bhd
JCL-logo

JCL Credit Leasing

KPKT license: WL3960/14/01-9/210920

 • Interest rate 1.5% per month
 • Approval within 3-5 workig days
 • For KL, Selangor, Negeri Sembilan,  Penang, Johor and Perak area
 • Loan tenor until 5 years

Syarat-syarat Permohonan

Testimoni Pelanggan

Apa yang pelanggan katakan tentang servis kami di Google Business Page dan Facebook

Cara Mohon Pinjaman Peribadi Atas Talian

LANGKAH 1

Klik 'Semak Kelayakan' dan beritahu kami apa yang anda perlukan

LANGKAH 2

Banding dan pilih produk yang paling sesuai dengan anda

LANGKAH 3

Konsultan peramah kami atau wakil daripada pemberi pinjaman yang anda pilih akan menghubungi anda untuk memproses permohonan

Testimoni Pelanggan

Apa yang pelanggan katakan tentang servis kami di Google Business Page dan Facebook

Soalan Lazim Pinjaman Peribadi Wang Berlesen Malaysia

Pemberi pinjaman wang berlesen adalah pemberi pinjaman yang dikawal selia oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) dan berdaftar di bawah Akta Pemberi Pinjam Wang 1951. Semua pemberi pinjaman wang berlesen akan menerima lesen yang sah dengan maklumat seperti nama syarikat, alamat, nombor lesen dan kesahihan lesen.

Di bawah Akta Pemberi Pinjam Wang 1951, kadar faedah untuk pinjaman tidak bercagar adalah tidak lebih daripada 18% p.a. manakala untuk pinjaman bercagar tidak lebih daripada 12% p.a.

Jumlah pembiayaan yang anda layak pinjam bergantung pada beberapa faktor seperti pendapatan anda, komitmen hutang semasa dan sejarah kredit. 

Jumlah pinjaman maksimum adalah sehingga RM20,000 dengan jangka masa pinjaman yang fleksibel antara 6 bulan hingga 3 tahun, ini bergantung kepada pemberi pinjaman.

Anda boleh guna kalkulator pinjaman peribadi kami untuk kira berapa ansuran bulanan pinjaman yang anda mampu. 

Tidak, semua pemberi pinjaman wang berlesen di platform Direct Lending tidak akan mengambil atau memegang kad ATM semasa anda memohon pinjaman peribadi melalui platform kami.

 • Lesen: Pemberi pinjaman wang berlesen dikawal selia oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) di mana mereka harus mematuhi Akta Pemberi Pinjam Wang 1951 manakala pemberi pinjaman haram (lintah darat/ah long) tidak dikawal selia atau dilesenkan oleh mana-mana pihak. Ringkasnya, mereka sendiri yang tentukan segala peraturan.
 • Kadar faedah: Pemberi pinjaman wang berlesen hanya boleh mengenakan maksimum 12% p.a. untuk pinjaman bercagar dan 18% p.a. untuk pinjaman tidak bercagar mengikuti Akta Pemberi Pinjam Wang 1951. Bagi pemberi pinjaman wang haram, mereka biasanya mengenakan kadar faedah 30% setiap bulan. Namun, ingatlah bahawa pemberi pinjaman wang haram tidak mengikuti undang-undang, jadi mereka boleh mengenakan bayaran sesuka hati.
 • Amaun & tempoh pinjaman: Amaun pinjaman yang boleh ditawarkan oleh pemberi pinjaman wang berlesen adalah serendah RM1,000 hingga maksimum RM20,000 antara tempoh 6 bulan hingga 5 tahun bergantung kepada pemberi pinjaman tertentu. Ada juga pemberi pinjaman wang berlesen yang menawarkan jumlah pinjaman yang lebih tinggi tetapi syaratnya adalah dengan cagaran. Manakala pemberi pinjaman haram pula menetapkan peraturan mereka sendiri. Jadi, jumlah dan tempoh pinjaman mungkin ditetapkan mengikut kesukaan mereka. Contohnya, amaun pinjaman boleh jadi sangat tinggi tetapi jangka masa untuk pembayaran balik pinjaman yang ditetapkan adalah sangat pendek.
 • Kriteria kredit: Ada pemberi pinjaman wang berlesen yang menerima peminjam dengan rekod CTOS negatif, komitmen luar yang tinggi, disenaraikan di bawah ‘Akaun Perhatian Khas’ (SAA) di CCRIS atau didaftarkan di bawah AKPK. Bagi pemberi pinjaman wang tidak berlesen, tiada kriteria kredit kerana mereka tidak dikawal selia oleh mana-mana pihak berkuasa. Tetapi anda harus ingat bahawa dengan sebab ini, mereka mungkin akan menyimpan barang-barang peribadi anda seperti IC, pasport, kad ATM sebagai deposit keselamatan mereka.
 • Bayaran lain: Apabila anda memohon pinjaman peribadi dengan pemberi wang berlesen, jika pinjaman anda telah lulus, anda akan menandatangani perjanjian pinjaman yang disahkan oleh pihak ketiga seperti peguam, pegawai undang-undang atau Pesuruhjaya Sumpah. Itulah sebabnya selain membayar ansuran bulanan, anda perlu membayar yuran pengesahan dan peguam, yuran pemeriksaan kredit dan duti setem. Bagi pemberi pinjaman wang haram, tiada perjanjian pinjaman yang terlibat. Jadi mungkin ada caj tersembunyi yang mereka boleh kenakan ke atas pinjaman anda.

Anda layak meminjam sekiranya anda adalah warganegara Malaysia dan:

 • Berumur antara 20 sehingga 60 tahun
 • Ada pekerjaan tetap dengan sekurang-kurangnya 3 bulan bekerja (dengan slip gaji dan gaji dikreditkan ke dalam akaun bank)
 • Pendapatan bulanan kasar minimum RM1,000
 • Tidak muflis dan mampu membayar balik pinjaman

KLIK SINI untuk semak kelayakan percuma. 

Dokumen asas yang diperlukan adalah:

Pinjaman peribadi adalah jenis pinjaman tidak bercagar. Ini bermakna bahawa anda tidak perlu menyediakan cagaran atau mempunyai penjamin untuk meminjam wang.

Anda boleh menerima pinjaman anda secepat 1 hingga 3 hari bekerja.

Ya, anda boleh membuat pembayaran awal.

Direct Lending adalah platform pinjaman peribadi yang membantu peminjam cari, mohon dan banding pembiayaan yang paling sesuai dengan anda. Kami hanya bekerjasama dengan pemberi pinjaman wang berlesen yang dilesenkan di bawah Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

Servis kami adalah 100% PERCUMA dan kami tidak akan meminta sebarang bayaran daripada pelanggan. Direct Lending mempunyai hampir 1,000 review 5 bintang daripada pelanggan kami di Google Business Page dan Facebook.

Proses memohon pinjaman peribadi adalah sangat mudah. Semak kelayakan anda melalui platform kami dan kami akan bantu anda pilih pinjaman peribadi terbaik yang bersesuaian dengan keperluan anda. Loan konsultan berpengalaman kami akan menghubungi anda dan membantu anda dengan proses permohonan pinjaman dari A-Z.

Mohon dan semak kelayakan anda dengan 100% percuma. Tiada caj tersembunyi atau bayaran pemprosesan. Untuk mohon, klik SINI.

Alami pinjaman peribadi yang terbaik

* Tertakluk kepada terma dan syarat. Kadar faedah adalah 1.5% setiap bulan. Tempoh pinjaman adalah antara 3 bulan sehingga 3 tahun. Sebagai illustrasi, untuk pinjaman RM1,000 bertempoh 1 tahun, kadar faedah adalah 1.5% setiap bulan, jumlah bayaran semula pada hujung tempoh adalah RM1,180