Direct Lending

6 Aplikasi Kewangan Untuk Membantu Merancang Perbelanjaan Anda

Menjejaki pendapatan dan perbelanjaan diri setiap bulan merupakan sesuatu aktiviti yang penting kerana ia boleh mempengaruhi jumlah simpanan anda. Sebuah laporan kini menyatakan bahawa seramai 29% rakyat Malaysia tidak mempunyai RM500 untuk digunakan pada waktu kecemasan.

Perancangan perbelanjaan yang terperinci akan membantu anda memahami tabiat pengunaan wang diri sendiri supaya tidak boros dan membeli barang yang tidak diperlukan. Aplikasi-aplikasi telefon bimbit berikut merupakan antara yang dapat membantu perancangan kewangan anda.

1. Monefy- Money Manager (Android and iOS)

Kredit: Moneyfy-Money Manager

Aplikasi ini merupakan satu cara yang mudah untuk menjejaki perbelanjaan harian dengan hanya menambahkan apa-apa perbelanjaan anda kepada laman aplikasi tersebut. Anda juga boleh mentaksirkan corak perbelanjaan anda yang akan digambarkan dalam bentuk rajah pai bagi satu jangka masa tertentu.

2. Toshl Finance (Android dan iOS)

Kredit: Toshl Finance Budget & Expense

Selain menjejaki semua bil dan perbelanjaan anda, Toshl Finance juga merupakan satu aplikasi yang sesuai bagi mereka yang kerap membuat pejalanan ke luar negara, sama ada untuk bercuti ataupun untuk bekerja. Ini kerana terdapat ciri pertukaran mata wang asing yang membolehkan anda menjejaki perbelanjaan tidak kira mata wang yang digunakan.

3. Goodbudget:Budget & Finance (Android dan iOS)

Kredit: Goodbudget & Finance

Goodbudget merupakan satu aplikasi interaktif yang boleh ‘bercakap’ dengan anda dengan memberikan mesej tentang status kewangan anda dari masa ke semasa. Ia diprogramkan untuk memberikan anda mesej yang memberansangkan jika anda mencapai matlamat penjimatan wang dan memberikan amaran jika anda terlajak dari bajet bulanan.

4. Money Manager (Android dan iOS)

Kredit: Money Manager Expense & Budget

Money Manager membolehkan anda mengumpulkan perbelanjaan dan pendapatan anda dalam kategori-kategori yang berlainan. Pengguna boleh mencipta sehingga 12 kategori untuk perbelanjaan dan 5 kategori untuk pendapatan. Aplikasi jenis ini sangat sesuai bagi mereka yang mempunyai lebih daripada satu sumber pendapatan, seperti mereka yang menjalankan beberapa perniagaan sekaligus.

5. TouchStyle oleh Bank Rakyat ( Android dan iOS)

Kredit: TouchStyle by Bank Rakyat

Dalam aplikasi TouchStyle, anda boleh melihat perbelanjaan anda mengikut hari dan aplikasi ini juga mempunyai ciri yang akan ‘highlight’ hari di mana anda telah berbelanja melebihi bajet harian. Dengan ini anda dapat mengetahui apa sebenarnya yang akan membuat anda terlajak bajet dan ia juga dapat membantu anda membina disiplin dalam menguruskan hal kewangan peribadi.

6. My Tabung oleh Bank Negara Malaysia (Android dan iOS)

Kredit: My Tabung by Bank Negara Malaysia

My Tabung merupakan aplikasi yang dilancarkan oleh BNM untuk menggalakkan orang ramai supaya lebih berhemah dalam hal kewangan. Ianya sangat ringan dan mudah digunapakai di mana pengguna boleh menjejaki semua pinjaman, hutang, perbelanjaan harian dengan reka bentuk aplikasi yang asas. My Tabung juga menawarkan nasihat dan petua kewangan yang berguna.

Kesimpulan

Anda boleh menggunakan mana-mana satu aplikasi di atas untuk membantu anda merancang semua perbelanjaan, pinjaman dan hutang dengan memecahkan mereka ke tahap yang lebih mudah diuruskan.

Direct Lending sentiasa di sisi anda jika anda memerlukan bantuan kewangan dalam apa bentuk yang anda perlukan.

 

Direct Lending

Add comment