5 Aplikasi Kewangan Percuma Untuk Bantu Rancang Perbelanjaan Anda

(Artikel ini pada asalnya diterbitkan pada 21 Februari 2018 dan dikemaskini pada 2 Februari 2021).

Mengurus pendapatan dan perbelanjaan diri setiap bulan merupakan sesuatu aktiviti yang penting kerana ia boleh mempengaruhi jumlah simpanan anda pada akhir bulan nanti. Mengikuti laporan daripada World Bank, 40% golongan Milenial di Malaysia mengaku bahawa mereka berbelanja lebih daripada kemampuan kewangan diri sendiri. Kebanyakan perbelanjaan tersebut dibelanjakan atas kategori makanan dan utiliti.

Perancangan perbelanjaan yang terperinci akan membantu anda memahami tabiat pengunaan wang diri sendiri supaya tidak boros dan membeli barang yang tidak diperlukan. Kami akan berkongsi dengan anda aplikasi mobil yang percuma untuk memudahkan anda rancang perbelanjaan kewangan.

1. HeyAlfred (Semua app store)

Aplikasi kewangan ini dimiliki oleh sebuah syarikat di Malaysia iaitu HA Tech Solution Sdn Bhd. Aplikasi ini menggunakan technology AI yang boleh membantu anda mengurus semua kewangan anda dengan menyambungkan akaun perbankan dan e-wallet anda. Aplikasi ini bantu meringkaskan perbelanjaan anda kepada beberapa kategori seperti yang ditunjukkan di ilustrasi di atas. Aplikasi ini adalah hanya untuk perancangan kewangan sahaja. Transaksi kewangan tidak boleh dilakukan melalui aplikasi ini. Dalam aplikasi ini, anda boleh tetapkan anggaran bajet untuk diri sendiri. Sebelum anda belanja melebihi bajet tersebut, aplikasi ini akan memberi ‘amaran’ kepada anda. Selain itu, aplikasi ini juga membolehkan anda berbual dengan chatbot mereka yang bernama ‘Alfie’.

<<Download sini>

2. Mint (Android dan iOS)

Mint adalah aplikasi perancangan kewangan yang berasaskan web tetapi ia boleh diakses melalui aplikasi juga. Mint boleh membantu anda mengurus dan mengatur kewangan anda seperti bil, skor kredit, hutang kredit, pelaburan dan lain-lain. Mint akan memberitahu anda sekiranya anda dikenakan bayaran transaksi, sudah melebihi belanjawan anda, transaksi yang mencurigakan dan lain-lain. Mint juga akan menunjukkan anda ringkasan perbelanjaan mingguan anda. Anda juga boleh dapatkan akses ke ‘Mintsights’ di mana aplikasi ini akan memberi anda juga pandangan mengenai cara menjimatkan lebih banyak, membelanjakan lebih bijak dan membayar hutang. Satu kelemahannya adalah hanya pengguna aplikasi di US sahaja boleh menghubungkan aplikasi ini dengan akaun perbankan dan e-wallet. Tetapi sebagai alternatif, anda boleh masukkan URL bank dan nombor akaun perbankan untuk merekodkan belanjawan anda. Secara amnya, aplikasi ini mudah untuk digunakan.

<<Download sini>>

3. Monefy (Android and iOS)

Aplikasi ini merupakan satu cara yang mudah untuk menjejaki perbelanjaan harian dengan hanya menambahkan apa-apa perbelanjaan anda kepada laman aplikasi tersebut. Anda juga boleh mentaksirkan corak perbelanjaan anda seperti yang akan digambarkan dalam bentuk rajah pai dengan jangka masa yang anda inginkan. Selain itu, anda boleh menggunakan aplikasi Monefy dengan ahli keluarga anda. Monefy membolehkan anda untuk ‘synchronise’ akaun anda dengan Google Drive atau Dropbox.

<<Download sini>>

4. Goodbudget (Android dan iOS)

Goodbudget adalah berasaskan web tetapi boleh diakses melalui aplikasi juga. Aplikasi kewangan ini berfungsi berdasarkan ‘kaedah sampul surat’. Aplikasi ini membantu anda untuk mengatur perbelanjaan kewangan anda dengan lebih senang. Anda tidak perlu mengasingkan wang anda ke dalam sampul surat berlainan. Aplikasi ini juga membolehkan anda ‘synchronise’ data anda dengan pasangan atau keluarga anda.

<<Download sini>>

5. Money Manager (Android dan iOS)

Money Manager membolehkan anda mengumpulkan perbelanjaan dan pendapatan anda dalam kategori-kategori yang berlainan. Pengguna boleh mencipta sehingga 12 kategori untuk perbelanjaan dan 5 kategori untuk pendapatan. Aplikasi jenis ini sangat sesuai bagi mereka yang mempunyai lebih daripada satu sumber pendapatan, seperti mereka yang menjalankan beberapa perniagaan sekaligus. Anda juga boleh menyimpan resit anda di dalam aplikasi Money Manager. Satu kelemahannya adalah hanya pengguna aplikasi di US sahaja boleh menghubungkan aplikasi ini dengan akaun perbankan dan e-wallet. Sebagai alternatif, anda boleh masukkan URL bank dan nombor akaun perbankan untuk merekodkan belanjawan anda.

<<Download sini>>

Anda juga boleh tonton video kami di sini:

Kesimpulan

Secara amnya, anda boleh menggunakan mana-mana satu aplikasi di atas untuk membantu anda merancang semua perbelanjaan, pinjaman dan hutang dengan memecahkan mereka ke tahap yang lebih mudah diuruskan. Kami berharap cadangan kami adalah berguna dan boleh membantu dengan perancangan kewangan anda.

Artikel ini dibawakan khas oleh Direct Lending, online platform pinjaman peribadi yang menawarkan pinjaman bank dan koperasi dengan kadar faedah serendah 2.75% atau secepat 2 hari bekerja! Semak kelayakan anda secara percuma. Jika anda suka baca artikel seperti ini, jangan lupa untuk ikuti blog kami dan Facebook kami untuk tips pengurusan kewangan and topik pinjaman.

 
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *