5 Tanggungjawab Anak Terhadap Ibu Bapa Untuk Ringankan Beban Kewangan

5 Tanggungjawab Anak Terhadap Ibu Bapa Untuk Ringankan Beban Kewangan

Di Malaysia, ibu bapa yang menanggung keperluan kewangan anak-anak adalah perkara biasa. Terdapat statistik yang menunjukkan bahawa 57% daripada ibu bapa di negara ini membelanjakan satu pertiga pendapatan boleh lupus mereka untuk anak-anak mereka yang sedang membesar. Namun begitu, apa yang akan berlaku jika keadaan tersebut diterbalikkan?

Walaupun Malaysia menduduki tangga keempat dalam menanggung anak-anak ke alam kedewasaan, negara ini juga merupakan negara kedua paling pantas berusia di dunia. Dalam kira-kira 25 tahun, negara ini akan menjadi negara berusia. Berdasarkan ramalan, golongan tua yang berusia 65 tahun dan ke atas akan bertambah kepada enam juta orang pada tahun 2040.

Sebelum menghulurkan bantuan kepada ibu bapa, anda perlu bijak dalam pengurusan kewangan peribadi terlebih dahulu. Jika anda sudah mampu adalah lebih baik untuk jalankan tanggungjawab anak terhadap ibu bapa agar dapat meringankan beban kewangan ibu bapa anda.

Berikut adalah 5 tanggungjawab anak terhadap ibu bapa untuk ringankan beban kewangan mereka.

1. Kenal Pasti Masalah Kewangan

Perkara yang paling penting adalah untuk mengetahui keperluan kewangan ibu bapa anda. Sebenarnya, apabila ibu bapa mohon bantuan kewangan daripada anda, itu adalah perkara yang baik. Jika tidak, anda perlu kenal pasti tanda-tanda kekangan kewangan mereka.

Apabila anda sudah ketahui punca masalah kewangan tersebut, maka adalah lebih mudah untuk anda tangani dan selesaikannya.

2. Bekerjasama untuk Bina Perancangan Kewangan

Selepas selesai langkah pertama, nilai dan senaraikan komitmen bulanan ibu bapa anda untuk ketahui sama ada wang pencen atau pendapatan persaraan mereka adalah mencukupi. Mereka mungkin berbelanja lebih daripada apa yang mereka perolehi. Jika berlaku kekangan kewangan, berbincanglah dengan mereka untuk bina sebuah perancangan kewangan. Anda juga boleh gunakan aplikasi kewangan untuk rancang kewangan mereka.

Jika anda mempunyai adik beradik yang boleh membantu, agihkan bil seorang satu atau kongsi duit belanja barang dapur untuk kurangkan beban kewangan. Apabila tanggungjawab telah diagihkan dengan jelas dan dipersetujui dengan nyata, maka ibu bapa anda tidak akan lagi meminta wang untuk keperluan asas mereka.

3. Ambil Tanggungjawab Kewangan

Memandangkan anda telah mengetahui keadaan kewangan yang sebenar dan perbelanjaan mana yang perlu anda tanggung, maka galas tanggungjawab itu dengan sebaiknya. Selain memberikan wang tunai kepada ibu bapa, anda juga boleh membayarkan bil atau belikan barang dapur untuk mereka. Anda mahu pastikan wang tersebut disalurkan kepada tempat yang sepatutnya berdasarkan perancangan kewangan yang telah dipersetujui.

4. Sedia Dana Kecemasan

Sediakan payung sebelum hujan. Anda mungkin perlu berbelanja lebih daripada keperluan harian jika berlaku perkara yang mengejutkan. Oleh itu, anda boleh sediakan dana kecemasan untuk ibu bapa anda bagi menanggung perbelanjaan di luar jangkaan seperti bil perubatan dan lain-lain bentuk kecemasan.

Menyimpan wang, walaupun sedikit tetapi kerap, atau apabila mampu, boleh jadi penyelamat. Anda boleh gunakan simpanan tersebut untuk menanggung kos kecemasan yang pasti akan berlaku dari semasa ke semasa, ataupun untuk bantu capai matlamat kewangan dengan lebih cepat.

5. Elak Berhutang

Memperoleh pinjaman berfaedah tinggi seperti kad kredit untuk menampung perbelanjaan selepas bersara adalah tidak digalakkan. Perkara ini adalah untuk melindungi kedudukan kewangan anda dan ibu bapa anda daripada menambah beban kewangan yang tidak diperlukan.

Tambahan lagi, jika anda menandatangani sebagai peminjam bersama atau penjamin, anda perlu menggalas tanggungjawab untuk membayar semula pinjaman tersebut jika ibu bapa anda meninggal dunia.

Kesimpulan

Adalah amat mencabar untuk individu yang membantu ibu bapa yang mengalami kesusahan dari segi perbelanjaan. Bila anda bersetuju untuk menghulurkan bantuan kewangan kepada ibu bapa anda, ini bermaksud anda sudah bersedia untuk melaksanakan komitmen anda. Anda harus terima hakikat bahawa ini adalah tugas yang berterusan.

Namun begitu, jika anda sudah berkahwin, pasangan anda harus tahu mengenai perancangan ini. Jangan sesekali rahsiakan daripada mereka. Pastikan pasangan anda bersetuju untuk anda berikan wang kepada ibu bapa.

Ajaran membalas jasa ibu bapa atau menghormati serta menjaga mereka merupakan cara hidup orang Asia yang masih diteruskan. Sikap ini juga merupakan ciri ciri lelaki idaman untuk para wanita. Siapa je yang tak suka dengan pasangan yang tahu membalas jasa ibu bapa kan? Ada kalanya, ibu bapa tidak kisah pun jumlah wang, tetapi lebih menghargai perbuatan ikhlas anak-anak yang sedia membantu mereka.

Artikel ini ditulis oleh Direct Lending – platform pinjaman peribadi bank & koperasi dan pinjaman wang berlesen. Kami boleh bantu anda cari, banding & mohon pinjaman yang paling sesuai dengan anda. Semak kelayakan anda secara percuma & dapatkan pinjaman serendah 2.31% atau secepat 2 hari bekerja.

Dapatkan lebih banyak panduan simpan duit dan tips kewangan di channel Telegram kami!

SHARE ARTIKEL INI
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Share on twitter

Subscribe Newsletter

* indicates required
tabung_template_dl

FREE

Download template bajet bulanan komprehensif kami secara PERCUMA! 

 

Bajet Bulanan

Template

1 x Planner Bajet Bulanan

1 x Planner Simpanan

Anda akan dapat :

1 x Checklist Kewangan