5 Jenis Scam Popular di Malaysia - Direct Lending Malaysia

5 Jenis Scam Popular di Malaysia

“Ini takkan terjadi kepada saya” atau “Bagaimana seseorang boleh terjerat ke dalam perangkap seperti ini?” Sekarang ini sesiapa sahaja boleh menjadi mangsa scam. Baru-baru ini, seorang guru telah kehilangan wang sebanyak RM1.13 juta kepada Macau Scam. Sindiket ini  menyamar sebagai ‘pegawai polis’ di mana mereka mendakwa keretanya telah terlibat dalam satu kemalangan ngeri yang membabitkan pengubahan wang haram. Beliau juga telah mengambil pinjaman peribadi untuk bersedia menjadikan ia sebagai ‘wang ikat jamin’.

Sebenarnya sindiket ini terlatih dengan baik di mana mereka mampu meyakinkan anda untuk mempercayai semua yang mereka katakan. Tujuan kami menulis artikel ini adalah untuk membina kesedaran dan mendidik pengguna agar tiada yang menjadi mangsa ‘perangkap scam’ seperti yang lain. Di sini terdapat beberapa scam yang anda biasa dengar berlaku di Malaysia.

1.  Macau Scam

Sumber Gambar: Rojak Daily

Ini adalah salah satu scam paling popular di Malaysia kebelakangan ini. Selalunya dalam kes Macau Scam, ia bermula dengan panggilan telefon. Scammer akan menyamar sebagai pegawai dari Polis Di Raja Malaysia (PDRM)Bank Negara Malaysia (BNM)Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) atau lain-lain agensi berkaitan contohnya pengutip hutang. Secara amnya, Macau Scam akan berlaku dalam situasi berikut:

1. ‘Spoofing’

Ini adalah teknik di mana pelaku akan menggunakan Suara Melalui Protokol Internet (VoIP) untuk menyamar suara daripada nombor tempatan yang biasa didengari oleh mangsa. Kemudian scammer akan meminta mangsa memindahkan sejumlah wang ke akaun pihak ketiga. Ini akan mengakibatkan mangsa panik dan menurut sahaja arahan scammer tanpa usul periksa, hanya untuk mengelak daripada ditangkap oleh pihak berkuasa.

2. Menyamar sebagai pegawai bank

Sindiket akan menelefon untuk menyamar sebagai seorang pegawai bank. Mereka akan mencipta senario menunjukkan mangsa terlepas membayar kad kredit mereka. Kemudian mangsa akan diarah untuk menghubungi individu contohnya dari Bank Negara Malaysia (BMN). Selepas itu sindiket akan memberi ‘tekanan’ kepada mangsa berpotensi dengan mengatakan jika mereka ini tidak menyelesaikan denda atau membuat pembayaran dalam masa terdekat, mereka terpaksa menanggung akibat yang serius seperti mereka akan di ‘senarai hitamkan’ atau akaun mereka akan dibekukan.

3. Cabutan bertuah

Mangsa akan menerima panggilan atau mesej mengatakan bahawa mereka telah memenangi cabutan bertuah atau dalam beberapa kes, loteri. Scammer kemudian akan meminta mangsa untuk memindahkan sejumlah wang bertujuan menuntut hadiah.

4. Penculikan palsu

Scammer akan membuat panggilan telefon kepada mangsa berpotensi dengan memberitahu bahawa orang yang mangsa sayangi telah diculik. Dalam kes tertentu, scammer akan mempersembahkan adegan penculikan di mana melibatkan mangsa yang diculik menjerit meminta tolong sebagai latarnya. Kemudian, scammer akan meminta mangsa membayar tebusan.

Apa yang perlu kita lakukan untuk mengelak daripada menjadi mangsa Macau Scam?

 1. Pertama, jangan panik. Hubungi pihak polis atau institusi kewangan terlibat sebelum anda menuruti segala arahan yang diberikan oleh scammer.
 2. Jangan dedahkan sebarang maklumat peribadi anda kepana mana-mana individu yang tidak dikenali iaitu nombor kad pengenalan, nombor akaun bank atau nombor kad kredit.
 3. Jika anda berasa curiga, semak dan hubungi organisasi berkaitan tentang nombor telefon rasmi mereka.
 4. Dalam kes penculikan, semak sekali lagi lokasi di mana ahli keluarga anda berada sebelum membuat apa-apa transaksi.

2. Scam Pinjaman

Sumber Gambar: Freepik

“Kadar faedah 0%” atau “Kelulusan pinjaman 100% dijamin”. Dengar seperti terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, bukan? Sementara tawaran ini mungkin tidak berapa realistik tetapi dalam masa terdesak, scammer yang berkemahiran tinggi boleh memujuk mana-mana mangsa dengan mudah. Selalunya dalam kes penipuan pinjaman, scammer berlagak sebagai seorang daripada institusi kewangan atau platform pinjaman kewangan peribadi.

Sindiket kemudian akan meminta bayaran pendahuluan dibuat atau fi pemprosesan sebelum mendepositkan jumlah pinjaman ke dalam akaun bank mangsa. Selalunya sasaran mudah scam pinjaman adalah mereka yang mempunyai rekod CCRIS atau CTOS yang  tidak baik  dan yang terdesak memerlukan tunai. Semak artikel kami tentang 6 tanda penipuan pinjaman peribadi yang anda perlu beri perhatian.

Apa yang perlu kita lakukan untuk mengelak daripada menjadi mangsa Scam Pinjaman?

 1. Jika anda membuat permohonan pinjaman dengan pemberi pinjaman wang berlesen atau dikenali sebagai komuniti kredit, semak jika mereka memiliki lesen KPKT melalui sistem eMAPS. Jika ia syarikat yang sah, alamat perniagaan berdaftar mereka dan nombor telefon syarikat sepatutnya muncul dalam sistem.

 2. Jika anda membuat permohonan pinjaman melalui platform pinjaman atau agensi kewangan, semak jika ada apa-apa fi atau caj yang dikenakan. Sebuah platform pinjaman yang sah tidak akan meminta peminjam untuk membayar sebarang fi atau caj.
 3. Jika anda ingin membuat permohonan selepas melihat iklan dalam talian, SMS atau ‘cold calling’, periksa terlebih dahulu apa yang ditawarkan oleh sumber dan dari mana sumber tersebut datang. Jika anda ragu-ragu dengan individu yang anda berurusan, anda boleh periksa dengan Portal Siasatan Jenayah Polis Diraja Malaysia oleh Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (CCID). Portal ini dapat membantu anda mengenal pasti jika terdapat sebarang kes yang telah dilaporkan terdahulu dengan nombor bank akaun atau nombor telefon yang telah anda daftarkan.  

3. Scam Cinta

Sumber Gambar: Forbes

Mencuri hati anda dan kemudian mencuri wang anda. Itulah sebenarnya bagaimana scam cinta berfungsi. Biasanya scammer akan menyediakan profil palsu di laman janji temu dan media sosial. Mereka menggambarkan diri mereka sebagai individu yang menarik dengan menggunakan gambar model atau influencer pada profil mereka. Jadi, scammer ini akan berinteraksi dengan mangsa yang berpotensi terutamanya wanita yang kesepian dan terdesak. Mereka kemudian akan memperdaya anda dengan kata-kata manis mereka dan berharap anda akan jatuh cinta dengan mereka.

Kemudian, untuk menunjukkan cinta mereka kepada mangsa, scammer akan mendakwa yang dia menghantar hadiah mahal kepada mangsa. Tetapi hadiah itu kebetulan tersekat di kastam di lapangan terbang. Jadi, pihak scammer akan meminta mangsa memindahkan sejumlah wang untuk mendapatkan hadiah tersebut. Bahkan sesetengah scammer pergi ke tahap mewujudkan dokumen palsu bagi memperdaya mangsa untuk mempercayai scammer.

Apa yang perlu kita lakukan untuk mengelak daripada menjadi mangsa Scam Cinta?

 1. Jangan kongsikan maklumat peribadi dengan orang yang tidak dikenali iaitu nama penuh anda, alamat tempat tinggal ataupun tarikh lahir anda.
 2. Jangan memindahkan wang kepada orang yang anda tidak kenali atau tidak pernah berjumpa dengannya. Jangan dedahkan nombor akaun bank anda, nombor kad kredit/kad debit anda.
 3. Anda perlu lebih berhati-hati apabila berada di laman web janji temu atau media sosial. Hanya gunakan laman web yang boleh dipercayai.
 4. Jika anda berasa ragu-ragu, cuba gunakan carian Google secara imej untuk mengesahkan individu tersebut.
 5. Percaya kepada naluri anda. Jika anda berasa sesuatu yang tidak betul atau mencurigakan, anda mungkin betul.

4. Skim Cepat Kaya

Sumber Gambar: Freepik (@Jcomp)

Ini adalah sejenis pelaburan yang menjanjikan pulangan yang tidak realistik atau pulangan tinggi dengan melabur melalui tempoh masa yang singkat didakwa mudah dan bebas risiko. Skim seperti ini tidak didaftarkan di bawah Bank Negara MalaysiaSuruhanjaya Sekuriti MalaysiaKementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna atau mana-mana pihak berkuasa lain yang berkaitan. Sasaran utama penipuan ini adalah kakitangan kerajaan, pesara dan pelajar.

Antara Skim Cepat Kaya termasuk:

 • Skim Pengambilan Deposit Tanpa Lesen
 • Skim Piramid atau Ponzi
 • Jualan Langsung
 • Pelaburan Dalam Pasaran Komoditi
 • Urusniaga Mata Wang Asing Tanpa Lesen (Forex)

Apa yang perlu kita lakukan untuk mengelak daripada menjadi mangsa Skim Cepat Kaya?

 1. Berurusan hanya dengan institusi kewangan yang boleh dipercayai dan firma pelaburan yang berlesen. Semak senarai institusi berlesen di laman web Bank Negara Malaysia.
 2. Amalkan untuk berhati-hati semasa berurusan dengan pelaburan melalui dalam talian.
 3. Periksa dengan pihak berkuasa terlebih dahulu dan pastikan agar anda tidak memaksa diri untuk melabur dalam apa-apa jenis pelaburan yang anda rasa tidak selesa untuk melakukannya.
 4. Jangan menjadi tamak. Jika urusan nampak terlalu sempurna untuk ia menjadi suatu kenyataan, mungkin ia benar.

5. Scam Parcel

Sumber Gambar: BBB

Scammer akan membuat panggilan, e-mel atau SMS mangsa dengan mendakwa bahawa pembawa penghantaran atau perkhidmatan penghantaran tidak dapat menghantar bungkusan ke rumah anda. Walaupun anda tidak memesan apa-apa dalam beberapa minggu kebelakangan ini, scammer boleh meyakinkan anda bahawa bungkusan adalah daripada rakan atau keluarga anda.

Contohnya, dalam kes e-mel, ia selalunya distruktur untuk menampilkan ia daripada satu syarikat yang anda pernah membuat pembelian atau dari syarikat penghantaran. Scammer kemudiannya akan bertanyakan anda tentang maklumat peribadi seperti informasi kad kredit/debit untuk meneruskan dengan penghantaran. E-mel akan disertakan dengan pautan untuk anda klik bagi menerima bungkusan. Sebaik sahaja anda klik, anda berkemungkinan akan memuat turun ‘malware’ ke dalam komputer anda. Ini akan memberi peluang kepada scammer untuk mengakses maklumat peribadi anda serta kata laluan dan memberikan mereka peluang untuk menggodam akaun perbankan Internet anda.

Apa yang perlu kita lakukan untuk mengelak daripada menjadi mangsa Scam Parcel?

 1. Berhati-hati dengan rakan yang anda kenali di Internet terutamanya melalui media sosial. Jangan percaya dengan mudah dan menerima bungkusan sebagai tanda persahabatan.
 2. Jejaki bungkusan anda jika anda telah membuat sebarang pembelian dalam talian baru-baru ini. Perhatikan ‘tracking code’ untuk mengetahui bila anda akan menerimanya.
 3. Jangan berkongsi maklumat peribadi tanpa mengesahkan sumbernya. Pastikan individu yang anda berurusan itu adalah sah.
 4. Jangan sesekali klik pada pautan daripada e-mel yang tidak diminta, terutamanya daripada individu atau syarikat yang anda tidak biasa atau kenali. Berhati-hati apabila anda menerima e-mel seumpama ini. Sila laporkannya sebagai ‘spam’ jika anda menerimanya.
 5. Dalam kes aktiviti yang mencurigakan, periksa dengan pihak kastam atau perkhidmatan penghantaran.

Sentiasa berwaspada & lindungi diri anda

Sumber Gambar: Creative Art

Secara keseluruhan, kita perlu berjaga-jaga dan sentiasa berwaspada supaya kita tidak terpedaya dengan taktik dan helah scammer. Ambil peluang ini dan ingat orang tersayang terutamanya ibu bapa jika mereka tidak celik teknologi; agar mereka dapat memberitahu anda apabila mereka menerima panggilan telefon atau mesej yang mencurigakan.

Kami berharap anda akan mendapati artikel ini berguna untuk membantu anda kekal selangkah di hadapan. Ingat untuk sentiasa berwaspada dan melindungi diri daripada ditipu. Sentiasa periksa serta mengesahkan dengan pihak berkuasa jika anda tidak pasti tentang sesuatu perkara.

Tontonilah video kami tentang 5 scam popular di Malaysia:

Memerlukan pinjaman peribadi yang boleh dipercayai?

Direct Lending adalah platform pinjaman peribadi Bank dan Koperasi. Kami sedia membantu anda mendapatkan pinjaman peribadi yang sesuai dengan keadaan kewangan anda. Seperti biasa, perkhidmatan kami adalah 100% percuma tanpa sebarang caj tersembunyi atau fi pemprosesan. Kadar berpatutan kami serendah 2.75% atau kelulusan pinjaman sepantas 2 hari bekerja. Semak kelayakan anda dengan kami hari ini!

SHARE ARTIKEL INI
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Share on twitter

Subscribe Newsletter

* indicates required