Tetapkan 5 Matlamat Kewangan Ini Untuk Tahun 2021 - Direct Lending Malaysia

Tetapkan 5 Matlamat Kewangan Ini Untuk Tahun 2021

Sebulan lagi dan tahun 2020 bakal meninggalkan kita. Tahun 2020 adalah tahun yang mencabar dan boleh dikatakan juga sebagai tahun yang “unik”. Impak yang dibawa oleh pandemik Covid-19 bukan sahaja menguji ketabahan malah telah mengubah kehidupan seharian kami semua dengan norma baharu.

Tetapi, kita perlulah bersikap positif dan mengalu-alukan tahun baru 2021 yang akan datang. Ada perkara yang tidak boleh dikawal atau diduga. Tapi, ada juga perkara yang masih berada di kawalan anda sendiri, terutamanya daripada aspek kewangan. Contohnya pandemik ini telah mengajar kita tentang kepentingan untuk memiliki dana kecemasan. Sebab kita tidak tahu bila kita akan kehilangan sumber pendapatan utama.

Jadi, sebelum 2020 berakhir, gunakan masa yang ada untuk menetapkan matlamat kewangan untuk bantu capai apa yang anda ingini dalam kehidupan dan rancang cara untuk capai matlamat tersebut. Perkara ini penting sebab ia boleh bantu ketahui hala tuju diri anda. Jom lihat perkongsian admin untuk ketahui matlamat kewangan apa lagi yang boleh anda capai tahun 2021.

1. Tentukan matlamat kewangan

Sumber Gambar: Freepik (@Ijeab)

Mula tentukan matlamat kewangan yang anda ingin capai ikut jangka masa pendek dan panjang. Matlamat jangka pendek biasanya boleh dicapai dalam masa sebulan sehingga setahun. Contoh matlamat kewangan jangka pendek adalah seperti bina tabung kecemasan, bayar hutang kad kredit, simpan untuk tabung perkahwinan dan lain-lain.

Matlamat jangka panjang pula boleh dicapai dalam masa lima tahun atau lebih. Matlamat jenis ini biasanya memerlukan rancangan simpanan dan pelaburan. Contoh matlamat kewangan jangka panjang adalah seperti simpanan untuk dana persaraan, bayar hutang rumah, atau untuk capai kebebasan kewangan.

Matlamat kewangan yang berkesan biasanya merangkumi semua aspek yang ada dalam formula SMART goals. Untuk tetapkan matlamat kewangan dengan tepat, cuba tanya diri anda soalan di bawah ini:

Specific (Spesifik) – (Apa yang anda ingin capai? Mengapa matlamat ini penting? Siapa yang terlibat? Di mana ia berada?)

Measurable (Boleh Diukur) – (Berapa banyak? Bagaimana anda boleh tahu bila matlamat dapat dicapai?)

Achievable (Boleh Dicapai) – (Bagaimana anda dapat capai matlamat ini? Adakah matlamat ini kedengaran realistik?)

Relevant (Munasabah) – (Adakah matlamat ini bermanfaat? Adakah ini masa yang sesuai? Adakah matlamat ini sesuai dengan usaha/keperluan kita yang lain?)

Time Bound (Ditetapkan Tempoh) – (Bila? Apa yang anda boleh lakukan 6 minggu/bulan dari sekarang? Apa yang anda boleh lakukan hari ini?)

Satu contoh matlamat kewangan yang mengaplikasikan SMART goals adalah simpan RM1000 setiap bulan selama setahun untuk bina dana kecemasan. Sebab ia fokus apa yang anda ingin capai, amaun setiap bulan, masa untuk simpan dan akhirnya sebab anda simpan. Jadi, belajar gunakan formula SMART untuk tentukan matlamat anda dengan lebih teliti.  

2. Bina tabung kecemasan

Sumber Gambar: Freepik (@Joaquin Corbalan)

Tabung kecemasan ini sebenarnya penting apabila anda berhadapan dengan perkara yang tidak dijangkakan seperti kehilangan sumber pendapatan, kecemasan kesihatan, membaiki kereta dan lain-lain. Amaun yang pakar sarankan adalah 3 sehingga 6 bulan perbelanjaan. Contohnya jika perbelanjaan bulanan anda adalah RM2,000. Amaun yang anda perlukan untuk menampung keperluan anda adalah RM12,000 (RM2,000 X 6).

Mungkin ia kelihatan seperti banyak yang anda perlu simpan tetapi sebenarnya ada banyak cara untuk simpan duit. Contoh pertama, apabila anda sudah terima gaji, terus agihkan 20% daripada gaji untuk dijadikan sebagai tabung kecemasan. Jika 20% kelihatan banyak, cuba simpan 10% daripada gaji.

Kalau tidak suka simpan duit dalam tabung, boleh cuba teknik ‘auto deduction’. Buka 2 akaun simpanan, satu untuk gaji dan satu sebagai akaun simpanan. Jadi anda boleh buat auto deduction daripada akaun gaji kepada akaun simpanan setiap bulan. Baca blog ini untuk lebih idea kreatif cara simpan duit gaji.

Selain itu, apabila anda terima bonus or ada buat kerja freelance, jangan lupa untuk simpan ya. Walaupun kadang-kala terasa ingin ‘reward’ diri sendiri, boleh tapi jangan sampai mahal-mahal. Satu lagi tip adalah untuk menyimpan duit di Amanah Saham Bumiputera (ASB) atau Tabung Haji sebab ia memberikan pulangan dividen yang tinggi.

3. Belajar melabur

Sumber Gambar: Freepik (@Bianco Bluebela)

Jika sekadar menyimpan di akaun simpanan sahaja pulangan dividen memang tidak mencukupi disebabkan oleh kadar inflasi. Selain daripada menyimpan dalam akaun ASB atau Tabung Haji, anda boleh cuba guna perkhidmatan robo-advisor di mana nasihat kewangan dan pengurusan pelaburan diuruskan oleh penasihat kewangan yang dikenali sebagai ‘robo-advisor’. Servis ini memang sesuai untuk individu yang baru belajar untuk melabur sebab modal permulaannya serendah RM100.

Hampir semua proses dikendalikan oleh aplikasi sahaja. Kebaikan mengunakan perkhidmatan robo-advisor adalah ia fokus kepada pelaburan pasif, membantu ‘diversify’ portfolio pelaburan dan menawarkan servis caj yang rendah. Antara servis robo-advisor adalah Wahed Invest, StashAway dan MyTHEO. Tapi, ini sekadar cadangan sahaja. Buatlah kajian dan cari pelan pelaburan yang kena dengan kemampuan dan kewangan masing-masing. Atau anda boleh rujuk kepada penasihat kewangan.

4. Selesaikan hutang

Sumber Gambar: Freepik

Senaraikan semua hutang yang anda sedia ada. Susun hutang anda mengikuti kadar faedah yang paling tinggi kepada yang paling rendah. Langsaikan hutang yang kadar faedahnya paling mahal dulu. Dalam jangka masa yang panjang, anda boleh jimat atas jumlah faedah. Contohnya seperti hutang kad kredit. Jangan hanya membuat bayaran minima sebab faedah kad kredit dikira atas jumlah terkumpul hutang pada setiap bulan. Ini akan mengakibatkan anda guna jangka masa panjang untuk selesaikan hutang kad kredit dan bayar kadar feadah yang tinggi. Atau solusi lain adalah anda boleh satukan hutang yang mahal dengan pinjaman kadar faedah lebih rendah.

Yang paling penting anda berdisiplin dan mempunyai kawalan terhadap perbelanjaan diri sendiri. Bayar ansuran bulanan tepat pada waktunya dan kawal perbelanjaan bulanan anda. Ingat ya, jangan terbeku dengan masalah hutang. Lagi lama anda tidak bayar, lagi banyak hutang yang anda kumpulkan. Baca artikel ini untuk ketahui cara berkesan untuk melangsaikan hutang.

5. Laburkan masa terhadap fizikal & mental anda

Sumber Gambar: Freepik

Minda dan badan yang sihat adalah aset terbesar anda. Jika anda tidak jaga fizikal dan mental anda, macam mana anda boleh capai matlamat kewangan yang lain? Jadi, utamakan dan sayangilah diri anda. Kadang-kala kita sibuk bekerja, kita lupa dan abaikan kesihatan mental kita. Setiap hari, cuba ketepikan masa 30 minit sehingga sejam untuk melakukan aktiviti yang boleh bantu ‘relax-kan’ diri anda seperti bersenam, meditasi, membaca, melukis dan lain-lain.

Jangan lupa ajak pasangan, anak-anak atau keluarga untuk lakukan aktiviti bersama. Selain itu, pada waktu lapang anda, belajarlah kemahiran baru yang anda minat. Sumber terbaik dalam tempoh pandemik ini adalah Internet. Pertajamkan kemahiran anda yang sedia ada. Belajar bahasa baru, sertai online class digital marketing, belajar masak, dan lain-lain. Kemahiran ini boleh bantu anda pada jangka masa yang panjang. Jadi, laburlah dalam diri anda untuk tahun baru 2021 ini.

Semoga perkongsian admin ini adalah berguna untuk anda. Harap anda boleh capai kewangan yang lebih stabil pada tahun 2021.

Ingin mendapatkan kewangan tambahan? Direct Lending adalah satu platform pinjaman peribadi yang menawarkan pinjaman bank & koperasi khas untuk penjawat awam. Kami boleh bantu anda A-Z dari semakan kelayakan sehinggalah permohonan pinjaman. Servis kami adalah 100% percuma dan tiada servis caj atau caj pendahuluan. Sekiranya anda ada soalan berkaitan dengan pinjaman, boleh DM kami di Facebook.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *