Website & Aplikasi 2022 Untuk Buat Duit Online Tanpa Modal

Website & Aplikasi 2022 Untuk Buat Duit Online Tanpa Modal

Semenjak PKP tahun lepas, telah banyak sektor perniagaan yang terjejas dan hampir 100,000 orang telah diberhentikan kerja akibat penularan COVID-19. Ada yang bernasib baik masih dapat mengekalkan pekerjaan sedia ada, tapi gaji pulak kena potong. Ish ish dah lah gaji kena potong kos sara hidup pulak makin mahal macam mana lah nak survive.

Oleh itu, banyak ‘side job’ telah wujud dan selain daripada kerja hakiki atau harian di pejabat, kilang, sekolah dan sebagainya, ramai telah mula buat kerja sambilan untuk jana income ekstra.

Ada yang jadi food delivery, runner, buat dropship, online bisnes dan banyak lagi. Di sini, kami akan kongsikan senarai website dan aplikasi yang korang boleh jadikan sebagai sumber ‘side income’ untuk jana pendapatan dari rumah. Senarai ini adalah yang terkini untuk tahun 2021 dan kami akan kemaskini senarai ini dari masa ke semasa. 

1. Online Survey – Kaji selidik dalam talian

Sumber Gambar: Freepik

Jawab survey, kumpul point dan boleh tukar ke cash. Korang boleh jana sehingga 5USD (RM20+) untuk setiap survey (bergantung kepada jenis survey). Bayangkan sehari buat 20 survey je, tapi boleh jana RM400! 

Semakin rajin dan kerap jawab survey, semakin banyak korang boleh dapat. Bila dah siap jawab survey korang akan dapat kumpul point, tapi ada juga website yang tak perlu kumpul point pun. Bila jawab survey sampai habis boleh terus tebus ganjaran dalam cash atau top-up e-wallet.

SENARAI 10 WEBSITE ONLINE SURVEY UNTUK BUAT DUIT 

  1. Toluna
  2. LifePoints
  3. Panel Place
  4. YouGov
  5. SurveyBods
  6. Valued Opinions
  7. SURVEYEAH
  8. Opinion Outpost
  9. Hiving
  10. Prolific

2. Program DirectBantu+

Selain daripada 10 website ini, Direct Lending juga mempunyai program kolaborasi dengan platform lain yang bertujuan untuk membantu korang jana pendapatan tambahan. Daftar PERCUMA sekarang!

3. Ulas & Dengar Muzik

Sumber Gambar: PlaylistPush

Kalau korang ‘music lover’, dengan website ni korang boleh jadikan hobi dan cara menambah pendapatan melalui laman web PlaylistPush. PlaylistPush adalah platform yang membolehkan pengguna Spotify, Deezer dan Apple Music ‘monetize’ (menghasilkan duit) playlist mereka. Ia adalah laman web yang menghubungkan artis muzik ke kurator senarai main. Tambahan pula, laman web ini membantu artis-artis ini menyiarkan muzik mereka ke kurator playlist ini untuk peluang untuk dimasukkan ke dalam senarai.

4. Ulas Laman Web & Aplikasi

Sumber Gambar: UserTesting

Kalau dah biasa buka browser dan kira dah expert dalam web, inilah masanya untuk korang jadi golongan profesional dan layari laman web untuk memiliki kerja yang berbayar dan seronok!

Memperkenalkan UserTesting.com – sebuah platform baru yang membayar pengguna harian untuk melakukan ulasan pelbagai jenis laman web. Setiap ulasan mengambil masa sekitar 20 minit dan membenarkan anda untuk mendapat $10 (RM41) melalui Paypal.

5. Buat Carian di Internet & Jana Pendapatan 

Sumber Gambar: Qmee

Pegang phone, buka internet dapat duit! Orang selalu cakap ‘main phone je, cuba buat kerja berfaedah sikit’ Hah kali ni korang tunjuk je website Qmee.com ni sebab diorang akan bagi ganjaran untuk korang bila buat carian di laman Google, Bing atau Yahoo. Paling onpoint lagi sebab tiada jumlah minimum untuk korang keluarkan cash dari laman web ni. Tak payah tunggu lama-lama.

6. Aplikasi Untuk Buat Duit

Inilah antara senarai aplikasi yang korang boleh ‘install’ dan gunakan untuk buat duit online. Jom kita lihat:

1. Cashzine

Sumber Gambar: Cashzine 

Aplikasi Cashzine ini menggunakan konsep korang baca artikel dan akan diberi coins. Kemudian dengan coins tersebut korang boleh tukar dengan duit (RM). Ya betul, dengan hanya membaca je, korang boleh buat duit. Lagi banyak korang baca, lagi banyak coins yang diperoleh. Selain itu, korang juga boleh kongsikan artikel tersebut dan kalau ada yang baca, korang juga boleh dapat coins.

2. JAG MY

Sumber Gambar: JAG

JAG disediakan bersama laman web dan juga aplikasi smartphone. Konsep yang diketengahkan adalah pelbagai seperti korang kongsi post, anda dapat reward,  like post, dapat reward, tengok video, dapat reward dan banyak lagi. Setiap task yang dibuat, akan diberi reward atau ganjaran. Ianya sangat menarik untuk dibuat. Korang hanya perlu ada akaun laman sosial sahaja dan kongsikan pada akaun je.

Sekian perkongsian untuk kali ini. Kami akan kemaskini lagi senarai ini dari masa ke semasa jika ada. Jika anda berminat dengan idea jana income yang lain boleh ikuti kami di Facebook page untuk dapatkan info terbaru dan join channel Telegram kami.

Artikel ini ditulis oleh Direct Lending – platform pinjaman peribadi bank & koperasi dan pinjaman wang berlesen. Kami boleh bantu anda cari, banding & mohon pinjaman yang paling sesuai dengan anda. Semak kelayakan anda secara percuma & dapatkan kadar pinjaman serendah 2.69% atau secepat 2 hari bekerja.

join-telegram_Direct-Lending

SHARE ARTIKEL INI
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Share on twitter