5 Cara untuk Capai Matlamat Kewangan Anda pada Tahun 2019 - Direct Lending Malaysia

5 Cara untuk Capai Matlamat Kewangan Anda pada Tahun 2019

Tahun 2018 telah melabuhkan tirai. Maka dengan itu, sudah tiba masanya untuk kita lakukan pemerhatian terhadap kehidupan, baik dari segi hubungan keluarga, karier, kesihatan, dan tidak lupa juga, kewangan peribadi, yakni aspek paling penting dalam kehidupan seharian. Sepanjang tahun 2018, bagaimanakah kedudukan kewangan anda? Adakah memberikan ganjaran ataupun bebanan?

Sama anda kedudukan kewangan anda baik atau buruk, sempena tahun baru, anda perlu lakukan sesuatu agar kedudukan kewangan anda lebih terjamin. Semoga tahun baru ini menjanjikan kegemilangan dan kebebasan kewangan. Perkara pertama yang anda perlu lakukan untuk menstabilkan dan mengukuhkan kedudukan kewangan adalah menetapkan matlamat.

5 Cara untuk Capai Matlamat Kewangan Anda pada Tahun 2019

Setiap orang mempunyai matlamat yang berbeza berdasarkan keperluan dan kehendak masing-masing. Ada yang mempunyai rencana untuk membeli rumah pertama, dan ada pula yang cari wang untuk dijadikan modal berniaga.

Apa jua matlamat anda, ia boleh jadi kenyataan dengan perancangan yang rapi. Ini adalah 5 cara untuk memperoleh kemakmuran serta kebebasan kewangan pada tahun 2019.

1. Sediakan perancangan belanjawan baru

Sumber Gambar: Freepik

Jika anda tidak mempunyai perancangan belanjawan pada tahun 2018, maka anda patut lakukannya untuk tahun ini. Tetapi, jika anda memang ada lakukan perancangan belanjawan pada tahun sebelumnya, anda harus jalankan semakan untuk lihat jika peracangan itu ditepati atau tidak. Kelebihan mempunyai perancangan kewangan adalah ia membolehkan anda menetapkan had dalam berbelanja bagi tujuan kawalan.

Ada kalanya, jika dinilai pada hujung tahun, mereka yang berpendapatan rendah sebenarnya lebih ‘kaya’ daripada mereka yang berpendapatan tinggi. Anda mungkin memperoleh pendapatan yang lebih tinggi daripada biasa. Namun, anda mengalami kekangan kewangan setiap awal tahun. Situasi ini menunjukkan kelemahan dalam pengendalian kewangan dan disiplin perbelanjaan.

Melainkan ada seorang yang pintar dan boleh kawal perbelanjaan dengan ketat, situasi kewangan tahun akan datang mungkin tidak akan sebaik tahun sebelumnya. Sentiasa ingat untuk belanja seadanya mengikut kemampuan. Jangan papa asal bergaya.

2. Selesaikan hutang secepat mungkin

Sumber Gambar: Freepik

Hutang dan tuntutan pinjaman adalah faktor lazim yang menjurus kepada kesempitan wang. Hapuskan rantaian hutang dengan azam dan tekad untuk menyelesaikannya. Lagi awal hutang selesai, lagi cepat anda peroleh kebebasan kewangan.

Matlamat utama adalah untuk mengehadkan penggunaan kad kredit bagi mengelakkan hutang berganda. Apabila baki pinjaman semakin berkurang, maka kadar faedah akan turun juga.

Salah satu cara yang cepat untuk menyelesaikan hutang adalah dengan mengambil pinjaman peribadi ubagi menyatukan kesemua hutang anda. Jika anda boleh dapatkan pinjaman dengan kadar faedah yang lebih rendah daripada purata faedah kesemua pinjaman yang ada, maka adalah baik untuk anda teruskan dengan langkah penyatuan hutang.

3. Jadikan menyimpan sebuah tabiat

Sumber Gambar: Shutterstock

Kebanyakkan daripada kita mempunyai tabiat suka meminjam. Namun, ada satu lagi tabiat yang lebih mendatangkan hasil. Tabiat itu adalah menyimpan. Anda tidak pernah terlambat untuk mula menyimpan wang. Dengan perancangan kewangan dan misi untuk menyelesaikan hutang, anda boleh ketepikan sebahagian daripada pendapatan anda untuk dijadikan simpanan.

Ada pelbagai cara untuk memulakan tabiat ini. Berapa saja jumlah boleh dijadikan simpanan, tidak kira sedikit atau banyak. Tetapi, untuk mendapat hasil yang memberansangkan, anda perlu lakukan pengorbanan.

Mulakan dengan mengurangkan perbelanjaan tidak berfaedah dan makan berlebihan. Rancang perbelanjaan barangan runcit dengan baik dan belajar minimakan keperluan. Perubahan kecil ini akan membawa anda kepada kejayaan kewangan jangka panjang.

4. Belajar kaedah terbaik dalam pengurusan wang

Sumber Gambar: Freepik

Ilmu pengurusan wang dan kewangan peribadi adalah penting, tidak kira status pendapatan anda. Anda boleh ikut jejak langkah individu yang berjaya meningkatkan simpanan serta menyelesaikan hutang walaupun mempunyai keupayaan kewangan terhad dan berpendapatan rendah.

Jika anda berada di dalam situasi kewangan yang sama, maka adalah paling penting untuk mengelakkan perbelanjaan melulu dan tidak terkawal. Terdapat banyak buku dan sumber atas talian yang boleh bantu anda tingkatkan pengetahuan dalam bidang kewangan.

5. Mula pelaburan

Sumber Gambar: Freepik

Apabila perancangan kewangan anda sedang berjalan dengan lancar dan anda sudah ada kawalan yang baik terhadap kewangan, maka sudah tiba masanya untuk anda fikir langkah seterusnya, yakni pelaburan. Barangkali tahun 2019 adalah tahun dimana anda mempunyai modal yang mencukupi untuk menyertai mana-mana peluang pelaburan.

Dengan melabur, anda boleh tingkatkan pendapatan anda dengan lebih pantas. Sungguhpun begitu, harus diingatkan yang setiap pelaburan mempunyai risiko tersendiri. Pelabur baru disarankan untuk dapatkan khidmat nasihat daripada pengurus kewangan. Yang paling penting, anda perlu kekal positif supaya tindakan anda mendatangkan hasil.

Matlamat kewangan untuk tahun baru dan masa depan

Matlamat kewangan yang anda tentukan pada hari ni adalah untuk menjamin kedudukan kewangan yang kukuh pada masa hadapan. Pastikan ia dilakukan dengan teliti dan merangkumi semua aspek perbelanjaan dan simpanan. Perancangan ini haruslah realistik agar boleh dilaksanakan dengan baik dengan perubahan yang boleh diukur. Jangan takut untuk ubat matlamat mengikut kesesuaian.

Tidak ada cara yang lebih baik untuk menyambut kedatangan Tahun Baru melainkan dengan kematangan dalam bidang kewangan serta matlamat kewangan yang nyata. Ramai individu seperti anda telah berjaya lakukannya.

Artikel ini disediakan oleh Direct Lending – platform pinjaman peribadi yang cepat, mudah dan selamat untuk penjawat awam dan pekerja swasta di Malaysia.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *