5 Peringatan Penting Selaku Penjamin Pinjaman

(Artikel ini pada asalnya diterbitkan pada 23 November 2018 dan dikemas kini pada 25 Mac 2021).

Pernahkah anda mengalami situasi di mana kawan atau saudara meminta anda menjadi penjamin? Perkara ini lazimnya berlaku apabila bakal peminjam memerlukan penjamin sebagai syarat kelulusan pinjaman mereka. Biasanya, anda akan bersetuju untuk menjadi penjamin sebagai tanda sokongan dan untuk menjaga hubungan. Tetapi, sebelum anda menurunkan tandatangan anda sebagai penjamin, anda perlu mengetahui perkara-perkara penting sebagai seorang penjamin.

Tanggungjawab Penjamin

Pertamanya, penjamin (guarantor) bukanlah peminjam kongsi. Sebagai seorang penjamin bermaksud anda mempunyai tanggungjawab yang seimbang dengan peminjam utama dalam aspek pembayaran balik pinjaman. Ini bermaksud seorang penjamin akan terikat dengan kontrak sah dan akan bertanggungjawab untuk membayar hutang sekiranya peminjam gagal untuk membuat bayaran.

Biasanya, pihak bank atau syarikat kewangan memerlukan penjamin jika jumlah pinjaman yang dimohon melebihi had yang ditetapkan. Oleh itu, seorang individu lain diperlukan untuk menjamin pembayaran balik pinjaman jika peminjam gagal membuat pembayaran. Secara amnya, anda selaku penjamin adalah jalan alternatif untuk peminjam dapatkan kembali wang mereka.

Untuk menjadi seorang penjamin, anda perlu memenuhi keperluan undang-undang seperti:

  • Berumur 18 tahun dan keatas
  • Tidak mempunyai status muflis
  • Berfikiran waras dan mempunyai keupayaan mental untuk memahami dokumen jaminan
  • Sanggup terima syarat untuk jadi seorang penjamin

Selain itu, pihak bank atau syarikat kewangan juga melihat jika penjamin tersebut mempunyai pendapatan yang stabil serta kedudukan kredit yang baik.

Isu berkenaan bankrupsi kini berleluasa di Malaysia. Kebanyakan peminjam yang gagal membuat pembayaran balik pinjaman adalah peminjam yang berusia 40 tahun ke bawah. Kegagalan untuk menyelesaikan pinjaman kenderaan, rumah, dan pinjaman peribadi adalah punca-punca utama bankrupsi. Malangnya, sesetengah daripada nama yang di senarai hitam atau ‘blacklist’ bukanlah peminjam, tetapi hanya penjamin.

Jadi, anda tidak seharusnya merasa bangga dan wajib bersetuju untuk jadi seorang penjamin. Oleh itu, anda perlu membuat penelitian yang mendalam sebelum meletakkan nama anda selaku penjamin. Bantu diri anda sendiri sebelum bantu orang lain. Di sini, kami huraikan 5 perkara yang anda perlu teliti sebelum anda bersetuju untuk menjadi sebagai seorang penjamin.

1. Kenalpasti tujuan pinjaman tersebut dilakukan

Sumber Gambar: Freepik

Jangan malu untuk bertanya kepada pihak peminjam mengenai tujuan pinjaman tersebut dilakukan. Perkara itu harus jelas agar anda tidak menjamin sesuatu yang sia-sia. Jangan rasa segan untuk mendapatkan maklumat yang mendalam mengenai sebab peminjam memerlukan penjamin. Melalui maklumat tersebut, anda boleh mengenal pasti jika peminjam ini ada kemampuan untuk membayar balik pinjaman ini. Kalau anda merasakan sesuatu yang tidak betul, jangan takut untuk bersuara dan menolak permintaan untuk menjadi penjamin.

2. Pertimbangkan kemampuan anda untuk membayar balik pinjaman sekiranya peminjam gagal menyelesaikannya

Sumber Gambar: Freepik (@Spukkato)

Sebelum anda yakin bahawa risiko untuk peminjam culas adalah kecil, adalah lebih baik jika anda lakukan analisis kedudukan kewangan terlebih dahulu. Pastikan anda mampu untuk menyelesaikan pinjaman jika peminjam tersebut gagal melangsaikannya. Anda harus ketahui bahawa selain daripada pinjaman tertunggak, anda selaku penjamin juga perlu menyelesaikan lain-lain kos tambahan.

3. Kaji kontrak dan perjanjian pinjaman

Sumber Gambar: Freepik (@M.Teerapat)

Kesalahan yang sering dilakukan oleh bakal penjamin adalah kegagalan mengkaji dokumen perjanjian. Anda sepatutnya meneliti setiap perkataan yang dikemukakan dalam dokumen tersebut. Dapatkan khidmat nasihat peguam untuk memahami risiko dan hak anda. Jangan turunkan tandatangan anda dengan terburu-buru melainkan anda benar-benar memahami setiap perkara di dalam dokumen perjanjian tersebut. Baca sini untuk ketahui 8 perkara yang anda perlu tahu sebelum tandatangan kontrak pinjaman peribadi.

Sediakan surat ganti rugi yang ditandatangi oleh peminjam sebagai jaringan keselamatan anda. Dengan adanya surat ganti rugi, anda boleh mengambil tindakan mahkamah atas kerugian yang anda hadapi sebagai penjamin. Jika peminjam tidak mahu menandatangi surat ganti rugi, itu bermaksud dia menyimpan niat yang tidak baik.

4. Jangan sesekali tandatangan dokumen pinjaman kosong

Sumber Gambar: Freepik

Walaupun anda mempunyai niat yang baik untuk membantu, anda mungkin melakukan kesalahan terbesar. Menandatangani dokumen pinjaman ‘kosong’ mesti dielakkan dengan apa cara sekalipun. Minta pihak peminjam untuk menunjukkan dokumen pinjaman yang telah diisi sepenuhnya.

Jumlah pinjaman, kadar faedah, dan tempoh kontrak perlu diterterakan dengan jelas. Jika tidak, anda akan terkejut apabila dapat tahu bahawa anda telah setuju dan tandatangan untuk terma dan syarat yang berbeza dari yang dikatakan.

5. Ketahui kesannya terhadap rekod CCRIS dan kedudukan kredit anda

clear ccris record
Sumber Gambar: Boost Capital

Niat hendak membantu memang baik. Tapi jangan sampai makan diri sendiri. Anda perlu fikirkan rekod kredit seperti CCRIS dan CTOS atau kedudukan kredit anda yang akan terkesan dengan tindakan sebagai penjamin.

Apabila anda sudah menandatangani perjanjian itu, maka anda tidak ada jalan keluar lagi. Anda yang perlu bertanggungjawab dan menanggung beban untuk menyelesaikan hutang orang lain jika peminjam itu tidak menjalankan tanggungjawabnya.

Ikut akal, bukannya hati

Keburukkan menjadi penjamin adalah beban yang perlu anda pikul sekiranya peminjam tidak menyelesaikan hutangnya. Ini akan merosakkan kedudukan kredit anda dan menyusahkan anda dari segi kewangan. Risiko untuk kehilangan keistimewaan kredit anda adalah tinggi. Oleh itu, anda perlu berfikir dengan teliti sebelum bersetuju untuk menjadi penjamin. Jangan biarkan masa depan anda rosak gara-gara tindakan orang lain. Tahukah anda bahawa semua pinjaman di platform Direct Lending tidak memerlukan penjamin? Anda boleh mohon pinjaman dengan lebih senang sebab anda tidak perlu risau untuk meminta keluarga atau saudara anda untuk menjadi penjamin.

Mohon pinjaman peribadi di Direct Lending dengan 100% percuma. Tiada apa-apa caj perkhidmatan atau pendahuluan. Pinjaman peribadi kami adalah daripada bank atau koperasi yang sah dan diiktiraf. Kami telah membantu ramai peminjam untuk dapatkan pinjaman yang bersesuaian dengan keperluan & posisi kewangan mereka.

Perlu penjelesan lebih lanjut? Tonton video ini sampai habis.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *