Dakwaan Tekan Status Di WhatsApp Boleh Curi Data Peribadi, Ini Penjelasan Sebenar Anda Kena Tahu

Kecoh baru-baru ini di media sosial berkenaan satu status yang dimuat naik oleh seorang pengguna di Facebook mendakwa terdapat taktik baharu daripada scammer yang boleh menyebabkan akaun bank dan data peribadi kita dipindahkan.

Pada masa yang sama, lelaki yang dikenali sebagai Amad Ewan itu turut mengatakan kononnya isu itu telah disahkan ketika siaran langsung Buletin 1:30 TV3 pada 21 Januari lalu.

Tetapi, berita yang disampaikan oleh penyampai berita Nur Jamalina Jamali adalah tentang modus operandi penipuan yang memperdaya pengguna menyerahkan nombor TAC bagi tujuan mencuri wang serta data peribadi yang tiada kaitan dengan upgrade baru yang dibuat oleh pihak aplikasi WhatsApp.

Sumber: Facebook (@OHBULAN!)

Gambar pertama ini sebenarnya tidak betul, itu bukannya taktik scammer. Itu cuma status WhatsApp sahaja yang penting jangan tekan link seperti di gambar ketiga dan share 6 digit nombor TAC.

Sumber: Facebook (@OHBULAN!)

Gambar kedua ini tak ada masalah, sebenarnya Whatsapp nak bagitahu mereka dah ada status story.

Sumber: Facebook (@OHBULAN!)

Gambar ketiga ini kena hati-hati kalau dapat link berwarna biru, jangan klik! Kalau klik, scammer ini klik sekali dengan account perbankan kita.

Jadi, sebenarnya ianya adalah cuma berita palsu yang disebarkan, anda tidak perlu risau dan panik ya. 

Tambahan lagi, pautan pada status WhatsApp itu adalah ciri pada aplikasi terbabit dan ia bukanlah helah sindiket penipuan.

Apa yang perlu anda tahu adalah jangan sesekali berkongsi kod pengesahan enam digit yang diterima daripada pihak WhatsApp kepada orang lain okay!

Artikel ini disediakan oleh Direct Lending – platform pinjaman peribadi bank & koperasi khas untuk kakitangan kerajaan. Layari platform kami untuk semak kelayakan secara percuma. Pihak konsultan kami boleh bantu anda cari, banding & mohon pinjaman yang bersesuaian dengan posisi kewangan anda. Kadar serendah 2.75% atau secepat 2 hari bekerja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter