Kenali 5 Individu Terkaya Di Dunia Ini & Bisnes Yang Dimiliki Mereka - Direct Lending Malaysia

Kenali 5 Individu Terkaya Di Dunia Ini & Bisnes Yang Dimiliki Mereka

Pada tahun 2020, dilaporkan ada 2,095 jutawan di muka bumi ini, dengan anggaran nilai bersih kekayaan AS$8 trilion (RM32.36 trilion). 

Menurut Bloomberg, daripada jumlah kekayaan itu, 5 orang terkaya di dunia ini sahaja sudah bernilai AS$750 bilion (RM3,03,38 bilion).

Berikut di bawah kami senaraikan 5 individu terkaya di dunia ini dan bisnes yang mereka miliki ketika ini:

1. Elon Musk

Umur: 49 tahun
Tempat tinggal: Austin, Texas
Pengasas bersama dan CEO: Tesla (TSLA)
Nilai Bersih Kekayaan: AS$209 bilion
Pemilikan dalam Tesla: 20% AS$141 bilion
Aset Lain: Teknologi Eksplorasi Angkasa (aset peribadi A$18.7 bilion

Sumber Gambar: The CEO Magazine

Siapa sangka, pengasas kepada jenama Tesla, Elon Musk kini adalah manusia paling kaya di dunia. Syarikat Tesla juga buat pertama kali telah dinilaikan pada harga hampir AS$700 bilion (RM2831.15 billion), ianya sekali gus menjadikan Tesla lebih bernilai daripada syarikat kereta yang lain seperti Toyota, Hyundai, Ford dan Volkswagen apabila digabungkan.

Bagi yang tidak mengenali Elon Musk, beliau menjadi penyumbang utama kepada Tesla Motors (sekarang Tesla) sejak 2004 lagi, yang menyebabkannya secara tidak langsung diisytiharkan sebagai pengasas bersama dan kedudukannya sekarang sebagai Ketua Pegawai Eksekutif syarikat kenderaan elektrik sehingga kini.

2. Jeff Bezos

Umur: 57 tahun
Tempat tinggal: Seattle, Washington
Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif: Amazon (AMZN)
Nilai Bersih Kekayaan: A$192 bilion
Pemilikan dalam Amazon: 11.1% (A$165 bilion)
Aset Lain: Blue Origin (aset persendirian A$7.15 bilion) dan A$9.55 bilion pada tahun 2008

Sumber Gambar: Fortune

Pengasas Amazon ini iaitu Jeff Bezos pernah menjadi manusia paling kaya 3 tahun berturut-turut yang ketika ini mempunyai nilai kekayaan sekitar AS$192 bilion. Pada tahun 1994, Jeff Bezos pada mulanya hanya menubuhkan Amazon.com di sebuah garaj di Seattle. Begitupun, sebelum itu beliau pernah mengemukakan idea kedai buku online kepada bekas bosnya David E. Shaw yang tidak berminat.

Walaupun Amazon.com pada mulanya hanya menjual buku, sejak itu ianya berubah menjadi kedai sehenti untuk segala-segalanya sehingga ini dan boleh dikatakan peruncit terbesar di dunia. Buktinya, pada tahun 2017 beliau membeli Whole Foods dan melancarkan ubat bebas berjenama sendiri pada Februari 2018.

3. Bill Gates

Umur: 65 tahun
Kediaman: Medina, Washington
Pengasas Bersama: Microsoft Corp. (MSFT)
Nilai Bersih Kekayaan: AS$134 bilion
Pemilikan dalam Microsoft: 1.3% (AS$22 bilion)
Aset lain: Mempunyai lebih 23 aset yang bernilai hampiri AS$60 bilion

Sumber Gambar: Time

Semasa belajar di Universiti Harvard pada tahun 1975, Bill Gates bersama teman masa kecilnya Paul Allen mengembangkan perisian baru untuk komputer mikro yang asli. Berikutan kejayaan projek itu, Bill Gates keluar dari Harvard pada tahun pertama dan kemudian menemui Microsoft bersama dengan Paul Allen.

Selain menjadi syarikat perisian terbesar di dunia, Microsoft juga menghasilkan rangkaian komputer peribadinya sendiri, menerbitkan buku melalui Microsoft Press, menyediakan perkhidmatan e-mel melalui server Exchangenya, dan menjual sistem permainan video dan peranti periferal yang berkaitan.

4. Bernard Arnault

Umur: 71 tahun
Kediaman: Paris, Perancis
Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengerusi: LVMH (LVMUY)
Nilai Bersih Kekayaan: AS$110 bilion
Pemilikan dalam Christian Dior: 97.5% (AS$92.8 bilion)
Aset Lain: Ekuiti Moelis & Syarikat (aset awam AS$18.9 bilion), ekuiti Hermès (aset awam AS$2.12 bilion), ekuiti Carrefour (aset awam AS$1.30 bilion), dan wang tunai AS$4.50 bilion

Sumber Gambar: Vyapaar Jagat

Bernard Arnault adalah pengerusi dan CEO LVMH iaitu syarikat barang mewah terbesar di dunia. Perniagaan ini memiliki beberapa jenama terbesar di dunia, termasuk Louis Vuitton, Hennessey, Marc Jacobs, Sephora, dan banyak lagi.

Sebahagian besar kekayaannya, bagaimanapun, sebenarnya berasal dari sahamnya yang besar dalam Christian Dior SE, syarikat induk yang menguasai 41.2% LVMH. Sahamnya dalam Christian Dior SE, ditambah 6.2% tambahan di LVMH, dimiliki melalui syarikat induk milik keluarganya, Group Arnault S.E.

5. Mark Zuckerberg

Umur: 36 tahun
Tempat tinggal: Palo Alto, California
Pengasas bersama, CEO dan Pengerusi: Facebook
Nilai Bersih Kekayaan: AS$105 bilion
Pemilikan dalam Facebook: 13% (AS$92.5 bilion)
Aset Lain: AS$2.88 bilion tunai dan AS$225 juta dalam hartanah

Sumber Gambar: Britannica

Mark Zuckerberg mula-mula mengembangkan Facebook ketika beliau bersama rakan pelajar Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz, dan Chris Hughes semasa belajar Universiti Harvard pada tahun 2004. Kini Facebook sudah mempunyai lebih daripada 2.7 bilion pengguna aktif bulanan pada Q3 2020.

Selain itu, Facebook juga adalah perkhidmatan rangkaian sosial terbesar di dunia dan oleh kerana laman web bebas digunakan, sebahagian besar pendapatan syarikat dihasilkan melalui iklan. Facebook juga menjadi host kepada beberapa jenama lain, termasuk aplikasi perkongsian foto Instagram, yang diperolehnya pada tahun 2012 dan WhatsApp perkhidmatan pesanan mudah alih merentas platform.

Bagaimana dengan perkongsian kali ini? Korang terinspirasi tak lepas baca tentang 5 individu terkaya di dunia ini dan bisnes yang mereka jalankan. Semoga selepas ini lebih ramai juga jutawan dapat dilahirkan di negara kita ini.

Artikel ini disediakan oleh Direct Lending – platform pinjaman peribadi bank & koperasi terbaik untuk penjawat awam. Mohon percuma dari kadar serendah 2.75% atau secepat 2 hari bekerja. Semak kelayakan anda hari ini.

SHARE ARTIKEL INI
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Share on twitter