Sanggup Berhenti Kerja Kilang, Kini Usahawan Donut Susu Gebu Income Cecah 5 Angka Sebulan - Direct Lending Malaysia

Sanggup Berhenti Kerja Kilang, Kini Usahawan Donut Susu Gebu Income Cecah 5 Angka Sebulan

Sumber Gambar: The Star

Siapa sangka sepasang suami isteri ini dulunya bekerja di sektor perkilangan dan kini mengusahakan perniagaan donut susu di tepi jalan menggunakan resipi turun temurun milik keluarganya sehingga berjaya kaut keuntungan cecah 5 angka di Penang.

Mereka mengambil keputusan berani untuk meninggalkan kerja lamannya itu pada bulan Februari 2020 ketika negara berhadapan situasi pandemik Covid-19.

Nur Farahanah Abd Rahman, 23, sebenarnya baru mendirikan rumah tangga bersama Mohd Nhazrhill Tahar, 27 yang juga merupakan seorang jurutera kilang sekitar lapan bulan lalu.

Mereka memulakan perniagaan donut susu secara kecil-kecilan melalui dalam talian terlebih dahulu pada Julai tahun lalu sebelum membuka gerai di tepi Jalan Tenggiri, Seberang Jaya baru-baru ini.

Nur Farahanah mempelajari resepi turun temurun donut berkenaan daripada ibu mentuanya, Rosemah Patuok, 50, yang berasal dari Bintulu, Sarawak yang turut menjalankan perniagaan makanan itu di sana.

Kami bawa mama ke sini pada bulan Jun 2020 untuk mempelajari resepi dan mengambil masa selama satu bulan untuk mempelajari teknik dan resipi penghasilan donut susu ini. Bukan mudah untuk menghasilkan donut ini dan resipinya bukan seperti resipi donut biasa.

“Kami ada resipi rahsia yang tidak menggunakan tepung gandum, kerana itu donut kami lembut walaupun sehingga malam. Donut kami juga tidak terlalu manis, kerana itu rasanya orang ramai suka,” katanya.

Donut susu itu dijual dengan harga RM2 bagi empat biji.

Sumber Gambar: The Star

Tambah Nur Farahanah, dia dan suami akan menghasilkan doh bermula jam 10 pagi setiap hari kecuali pada hari Ahad, dan kebiasaannya sebanyak 32 kilogram doh donut akan habis dijual dalam masa satu hari bermula jam 12 tengah hari sehingga jam lima petang.

Di gerai, dia dan suami serta pekerja mereka menjalankan kerja-kerja menghasilkan donut iaitu menguli doh, menggoreng seterusnya menyaluti donut yang telah digoreng dengan susu tepung yang dicampur dengan gula kastor dan resepi itu berbeza dengan resepi donut biasa yang hanya disaluti oleh gula.

Dalam pada itu, Nur Farahanah berkata beliau tidak sesekali menyesal memilih cara baru untuk menambah pendapatan, biarpun sedar akan cabaran yang bakal dihadapi peniaga terutamanya ketika apabila negara melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), yang akan mengakibatkan penurunan hasil jualan.

Jelasnya lagi, dia bersyukur kerana perniagaannya mendapat permintaan tinggi daripada penduduk setempat dan kini mampu menggaji tiga pekerja bagi melicinkan urusan tempahan dan permintaan terhadap donut susu itu.

Nur Farahanah juga bersyukur kerana setakat ini, pendapatannya dan suami kini tiga kali ganda lebih tinggi berbanding ketika bekerja di kilang.

Sumber Gambar: Bernama

Semoga perkongsian di atas dapat memberi semangat kepada anda semua supaya tidak mudah berputus asa dalam menjalankan apa jua perniagaan ketika ini.

Ingin mulakan bisnes baru tetapi tidak cukup modal? Baca artikel ini di mana kami berkongsi tentang haruskah anda mohon pinjaman peribadi untuk mulakan perniagaan sampingan.

Sekiranya anda perlu kewangan tambahan untuk mula atau meluaskan lagi bisnes anda, layarilah platform Direct Lending untuk dapatkan pinjaman bank & koperasi terbaik. Kadar serendah 3.99% atau secepat 2 hari bekerja. Semak kelayakan anda secara percuma hari ini.

SHARE ARTIKEL INI
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Share on twitter