Duit Simpanan Maybank Lelaki Ini Lesap Selepas Log Masuk Website Perbankan Palsu - Direct Lending Malaysia

Duit Simpanan Maybank Lelaki Ini Lesap Selepas Log Masuk Website Perbankan Palsu

Jenayah siber membabitkan penipuan tidak bersemuka seperti medium laman web, media sosial dan panggilan telefon semakin menjadi-jadi kebelakangan ini.

Rakyat Malaysia juga tidak terkecuali menjadi mangsa penipuan oleh jenayah siber ini sehingga menyebabkan mereka kerugian ribuan ringgit.

Sama seperti pengalaman yang diceritakan oleh seorang pengguna media sosial, Azizul Osman di Facebook, di mana dia terklik satu pautan (link) website perbankan yang bukan milik Maybank.

Sedangkan ketika itu dia menaip perkataan Maybank di carian Google dalam komputer ribanya, namun dengan tidak sengaja tertekan link berkenaan.

Menurutnya, dia tidak sedar yang itu bukan website Maybank kerana semuanya seperti seakan-akan sama baik layout, gambar dan paparan hadapan.

Dia cuba semak baki akaun di dalam bank melalui telefon dan terkejut ada transaksi besar yang dipindahkan ke Lazada.

Pihak Maybank nasihatkan untuk sekat Maybank2u dan kad debit bank serta tolongnya untuk membuat laporan ke team security mereka.

Terpaksa tunggu lama untuk pihak Maybank siasat kerana ianya melibatkan pihak ketiga, dia turut berkongsi link yang membawanya ke laman web berkenaan di bawah:

Disclaimer: Anda dinasihatkan untuk tidak klik link tersebut.

Terima panggilan daripada pihak Maybank, duit tak boleh dapatkan balik sebabnya scammer itu dah gunakan untuk topup online gaming.

Kalau masih ada baki, pihak Maybank akan cuba tolong dapatkan duit tersebut balik untuk dirinya.

Berikut di bawah adalah perbandingan dua layout Maybank milik scammer dan daripada website sebenar Maybank yang dikongsikan oleh Azizul Osman:

Oleh itu, anda semua dinasihatkan untuk semak terlebih dahulu URL link yang dipaparkan di carian Google sebelum akses ke link berkenaan. Elak jadi mangsa scammer seterusnya dan jadilah pengguna siber yang bijak. Stay Safe!

Sumber: Facebook Azizul Osman

Baca juga perkongsian kami tentang 5 jenis scam lain di Malaysia.

Artikel ini disediakan oleh Direct Lending – platform pinjaman peribadi bank & koperasi khas untuk penjawat awam. Kami boleh bantu anda cari, banding & mohon pinjaman yang sesuai dengan posisi kewangan anda. Semak kelayakan anda secara percuma hari ini. Kadar serendah 2.75% atau secepat 2 hari bekerja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter